Memoair-FMS Kft. Memoair-FMS Kft.

Általános tájékoztató

Az épületek energiafelhasználása különösen fontos helyet foglal el az ország gazdasági mérlegében és a családok pénztárcájának alakulásában. Az energiapazarlás, a hihetetlen fűtési- és elektromos áram költségek, az energiaárak folyamatos, drasztikus növekedése, a környezetszennyezés fokozódása a legfelsőbb szinten is beavatkozásra késztette a döntéshozókat. Ezért 2002-ben az Európai Únió is direktívában írta elő új, magasabb követelmények bevezetését, új számítási módszerek kidolgozását, így az energiafogyasztás és környezetszennyezés csökkentését.

Az energiatanúsítvány az az új közokirat, amely megmutatja az épület energiafelhasználásának hatékonyságát.

2009. január 1. napját követően a 176/2008 (XII.31.) Korm. rendelet hatálybalépésének köszönhetően minden ezt követően indult építésügyi engedélyeztetési eljárásban kiadott, jogerős és végrehajtható építési engedéllyel megvalósuló új épület építésekor – legkésőbb a használatbavételi engedély benyújtásáig - el kell készíttetni az épület energetikai tanúsítványát. Kötelező az energetikai tanúsítvány (közismertebb nevén épületzöldkártya) elkészítése meglévő épület tulajdonjogának átruházása, illetőleg egy évet meghaladó időtartamú bérbeadása esetén is.

Bevezetésével várhatóan alapjaiban fog megváltozni az ingatlanvásárlás és forgalmazás eddig kialakult szokásrendszere, hiszen mind a vevőnek, mind pedig az eladónak elemi érdeke lesz, hogy az épület minél jobb besorolású tanúsítvánnyal rendelkezzen. Tekintettel erre a jogszabály türelmi ideje alá tartozó használt ingatlanok tulajdonosai is érdekeltek abban, hogy az ingatlanra mielőbb tanúsítványt szerezzenek, hiszen e nélkül nehezen vagy egyáltalán nem mérhető fel az ingatlan jelenkori piaci értéke. Ebből következik, hogy hamarosan már a hitelintézetek általi hitelbírálat egyik alappillére is e tanúsítvány lesz.

2009. január 1-től az új épületek energiatanúsítása már kötelező a használatbavételi engedély megszerzéséhez!

© 2010-2016 Memoair-FMS Kft. Minden jog fenntartva.

Scarab Design Kreatív Stúdió